تركيا: المعلمات المحجبات يطالبن بالرجوع لعملهن
قامت مجموعة من المعلمات القدامى في "تركيا" بتقديم طلب للنيابة العامة مطالبين بحقهن في العودة للتدريس بعدما كن قد طردن من عملهن بسبب حجابهن أثناء انقلاب 28 فبراير –وهو انقلاب عسكري تم بهدف دعم العلمانية والقضاء على أية مظاهر دينية في "تركيا"- وتقدمت المعلمات بشكوى رسمية في حق كل من مجموعة "العمل الغربية" والقادة العسكريين المسؤولين آنذاك".
في وقفة احتجاجية أمام قصر "العدالة" في مدينة "إسطنبول" التركية قامت مجموعة من المعلمات عضوات جمعية "الحرية" بالمطالبة بمحاكمة المشاركين في انقلاب 28 فبراير، رافعين شعارات مطالبة بحقوقهن.
وأدلت "جولسوم ألباي" -عضوة مجلس إدارة الجمعية- بتصريح نيابة عن المجموعة، أعلنت من خلاله أنها هي نفسها قد طُرِدَت من عملها كمدرسة بسبب حجابها أثناء انقلاب 28 فبراير.
وأضافت: إنهن سعيدات بسبب بداية التحقيقات مع المشاركين في الانقلاب، كما قالت: لقد استهدفوا حجابنا واعتبروه جريمة، حجابنا هذا الذي يعبر عن هويتنا الإسلامية ويرمز لعبادتنا وشخصيتنا، واتخذوا منه مبررًا لمعاقبتنا بالتوبيخ والتحذير وطلب خلعه، إلى أن انتهى الأمر بهم لطردنا من عملنا.
وتقدمت المعلمات بعريضة للنيابة العامة تحتوي على مطالبهن بمعاقبة كل من تسبب لهن في ضرر مادي ومعنوي، والمشاركة في القضية المنعقدة لمحاكمة المسؤولين عن أحداث 28 فبراير.
الخبر من مصدره الأصلي:
Başörtüsü mağduru öğretmenler, şikâyetçi oldu
28 Şubat sürecinde başörtülü oldukları gerekçesiyle meslekten atılan bir grup eski öğretmen, haklarının iadesi amacıyla savcılığa başvuruda bulundu. Eski öğretmenler Batı Çalışma grubu ve dönemin etkili komutanları hakkında da şikayetçi oldu.
Özgür Der üyesi olan bir grup öğretmen, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. '28 Şubat darbecileri yargılansın gasp edilen haklarımız iade edilsin' yazılı dövizler taşıyan grup basın açıklaması yaptı.
Özgür Der Yönetim Kurulu Üyesi ve kendisinin de 28 Şubat sürecinde başörtüsü gerekçesiyle öğretmenlikten atıldığını belirten Gülsüm Alpay, darbecilerin yargılanmaya başlamasından memnun olduklarını söyledi. Gasp edilen haklarının iadesi ve davaya müdahillik talebi için geldiklerini belirten Alpay, "28 Şubat sürecinin gayri meşru örgütlenmelerinden Batı Çalışma Grubu marifetiyle idari, adli ve medyatik lince tabi tutulduk. İslami kimlik, şahsiyet ve ibadetlerimizin sembolü olan başörtümüz suç ve kötülük odağı olarak hedef gösterildi. Başörtümüz kınama, sürgün, açığa alma şeklinde cezalandırılmamıza ve nihayet meslekten ihraç edilmemize gerekçe kılındı." dedi.
Başörtüsü ve başörtülü kadınları kamuoyuna düşman gibi takdim edenlerin başında Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Çetin Saner, Erdal Şenel gibi isimlerin geldiğini ifade eden Alpay, 28 Şubat soruşturmasının en üst makamlara kadar genişletilerek devam etmesini istediklerini söyled.
Meslekten ihraç edilen öğretmenler, kendilerini maddi manevi zarar uğratan şüphelilerin cezalandırılması ve açılacak davaya müdahil olarak katılma taleplerini içeren dilekçeyi savcılığa verd.
المصدر: شبكة الألوكة.
اترك تعليق